Aktív kikapcsolódás a természet szívében

Látnivalók a környéken

Kirándulási útvonaltervek a WF Szabadidőpark vonzáskörzetében

Egy nap Komáromban, „Az erődök városában…”
 
Fekvésének és adottságainak köszönhetően a komáromi WF Szabadidőpark tökéletes kiindulópont számos kiránduláshoz. A környék rengeteg látnivalója két keréken is felfedezhető.
A fő vonzerőt a Komáromban található Közép- Európa legnagyobb újkori erődrendszer közelsége jelenti. A főszezonban Komárom városában kulturális rendezvények egész sorából lehet válogatni, a szabadtéri előadások különösen kedveltek.
 
További nevezetességek még 50 km-es körzetben:
Tatai vár,
Bábolnai Ménesbirtok, 
Agostyáni Arborétum
Pannonhalmi Főapátság,
valamint Észak-Komáromban az Európa-udvar és az Öregvár.

 
A város gazdag történelmi múltjával, egyedülálló építészeti emlékeivel és erődrendszerével, a Duna jobb és bal partján népszerű úti cél a történelem iránt érdeklődők körében.
 
A Monostori Erőd Közép-Európa legnagyobb újkori erődje, amely 1850 és 1871. között épült. Korának legfejlettebb haditechnikai elvei alapján, a legigényesebb építészeti technikával ma is lenyűgöző a gondosan faragott kövekből készült várfalak és bástyák, földsáncok, föld alatti kazamaták szövevényes hálózata.
Nyitvatartás:
március 6 – november 23. között, 9.00 – 17.00 óráig. Hétfőn zárva!
Tárlatvezetések indulnak: 9.00,10.00,11.00, 13.00, 14.00 és 15.00 órakor
Túra időtartama: 1 –1,5 óra (2 km, részben szabadtéri útvonalon).
Info: Monostori Erőd Hadkultúra Központ Kht. www.fort-monostor.hu
 
Szőny -Brigetio
Brigetio jelentős katonai táborhely és polgárváros volt az ókori Római Birodalom Pannonia tartományában. Komárom város Szőny városrész területén a WF Szabadidőpark területétől mindössze néhányszáz méterre található a hely ahol már az I. század végétől stratégiai jelentőségű katonai tábor állt.
A Castrum szó jelentése katonai tábor, a castrumot Traianus császár 100 körül kezdte építeni, határvédelmi szerepet töltött be. A négyszög alakú tábor melynek mérete 540-430 méter volt, mindig ugyanolyan tervrajz alapján készült el, sőt a castrum tervrajzát mintául felhasználva alapították városaikat a rómaiak. A tábor közelében épült fel a canabae, a katonák családjai számára, illetve a hadsereget kiszolgáló kereskedők, kézművesek részére létrehozott település, mely rendelkezett szentélyekkel, amphiteatrummal, vízvezetékkel, fürdőkkel, padlófűtéses lakóházakkal, csatornázással. A II. század elejétől itt állomásozott a négy pannóniai légió egyike, a Legio I Adjutrix, az „első tartalék légio”.
A város municipium rangra emelése 214-ben Caracalla nevéhez fűződik, ezt követően a várost rövidesen colonia rangra emelték.
I. Valentinianus császár 375. november 17-én agyvérzés következtében a katonai táborban lelte halálát.
Római kori emlékek a Klapka Gyögy Múzeumban láthatók
(Komárom, Kelemen László u.22)
 
Informácio: www.museum.hu/komarom/klapka
 
Dr. Juba Ferencz Magyar Tengerhajózási Gyűjteménye
A Klapka György Múzeum (2900 Komárom, Szabadság tér 1.) Dr. Juba Ferenc magyar tengerészettörténeti gyűjteménye történetét bemutató állandó kiállítással várja a látogatókat.
 
Az ország egyetlen összefüggő, a magyar kereskedelmi- és haditengerészet történetét a 13. sz. közepétől a 2. világháború végéig bemutató gyűjteményt Juba Ferenc 1987-ben ajándékozta Komárom városának. A több száz dokumentumból, fényképből, hajózási eszközből, tengerész-emléktárgyból, egyenruhából álló kiállítást 1997-ben újrarendeztük. Ekkor került beépítésre a stilizált hajófedélzet és kapitányi kabin is, amelyekben eredeti relikviák segítségével mutatják be a tengerészéletet.
 
Révkomáromban (Szlovákia), Európa-udvar
Komárom és környéke gazdag történelmét, a városhoz kötődő személyiségek életét és munkásságát dokumentálják a komáromi Duna Menti Múzeum kiállításai: a főépületben (a Nádor u. 13. szám alatt) a régió története 1849-ig, képtár; a Zichy palotában (a Klapka tér 9. szám alatt) Komárom újabb története; továbbá a Nádor u. 32. szám alatti épületben Lehár Ferenc és Jókai Mór emlékkiállítás, valamint az egyházművészeti kiállítás a szerb ortodox templomban.
 
Felkereshető emellett a Jókai család és az ,,Aranyember” síremléke is.
Az Európa-udvarban egymás mellett sorakoznak a különböző országok építészetét bemutató házak; szimbolizálva azt a kontinenst, amely ezer éve nemzetek sokaságának ad otthont.
 
Tata és környéke
A mintegy 1000 éves város fénykorát a középkorban Luxemburgi Zsigmond és Hunyadi Mátyás alatt élte. Sorsa a XVIII. századtól szorosan összefonódott a gróf Eszterházy családéval. Erre a korra emlékeztetnek épületei, sajátos barokk arculata.
Komárom- Tata: kb. 20 km
 
Tatai vár
Az Öreg tó partján álló vár eredetileg lakótorony volt, csak később vált királyi nyaraló kastéllyá.
Kuny Domonkos Múzeum ( 2890 Tata, Vár)
Állandó kiállítások:
  • Tata és környéke története az ókortól a 19. századig
  • Rómaikori és középkori emlékek
  • Eszterházy kiállítás
  • Tatai fajansz és fazekas kiállítás
 
Bábolna
Talán csak néhány kivételes ménes van világszerte, mely közel két évszázada hűséggel, szakértelemmel és a nemes tradíciók értékeivel ápolja, műveli és fejleszti az arabló tenyésztését. A Bábolnai Arab Ménes az emberiség és a lótenyésztés kultúrájának egy ilyen különleges értékű történelmi helyszíne.
Komárom- Bábolna: kb. 15 km
 


WF Szabadidőpark
2900 Komárom, Puskaporosi u. 24.

Szállás
+36 34 540 448
+36 30 664 9227

Rendezvények
+36 30 419 4195

Horgászat, strand
+36 34 540 448
+36 30 419 4195